Impulsa Shop
Παρασκευή, 12 Μαϊος 2017 03:00

Πολυμηχανήματα… πώς επιλέγουμε;

Τα όλα σε ένα μηχανήματα γραφείου έχουν κατακλύσει την αγορά και μάλιστα σε τιμές πολύ προσιτές. Τι πρέπει να γνωρίζουμε, προτού αγοράσουμε ένα;
Ενσωματώνοντας λειτουργίες εκτυπωτή, φωτοτυπικού, σκάνερ ακόμα και φαξ τα πολυμηχανήματα έχουν γίνει ένα βασικό και χρήσιμο εργαλείο για πολλές λύσεις και για όλες τις τσέπες. Χωρίς να καταλαμβάνουν ιδιαίτερα μεγάλο όγκο, συνδυάζουν τις λειτουργίες δύο και τριών μηχανημάτων και μας εξοικονομούν χώρο και ρεύμα.

Inkjet ή Laser;
Τα πολυμηχανήματα χωρίζονται κατά κύριο λόγο σε δύο βασικές κατηγορίες και αυτό με βάση της δυνατότητες του εκτυπωτή που διαθέτουν. Η μία κατηγορία είναι αυτή που βασίζεται στην τεχνολογία ψεκασμού (inkjet), και η άλλη στην τεχνολογία του laser. Στην πρώτη περίπτωση το μελάνι ψεκάζεται επάνω στην επιφάνεια του χαρτιού. Οσο πιο ποιοτικό είναι το σύστημα τόσα περισσότερα δοχεία μελανιού έχει για το κάθε χρώμα. Επιπλέον, όταν το πολυμηχάνημα που έχουμε διαθέτει διαφορετικό δοχείο για το κάθε βασικό χρώμα, τότε μπορούμε να αντικαθιστούμε μόνο αυτό όταν τελειώνει και όχι όλο το πακέτο μελανιών, πράγμα που βοηθάει στην εξοικονόμηση του κόστους εκτύπωσης.
Στην τεχνολογία laser το χαρτί περνάει μέσα από κυλινδρικό τύμπανο και στη συνέχεια θερμαίνεται ώστε να παραχθεί το απαιτούμενο αποτέλεσμα. Το πώς επιλέγουμε ανάμεσα σε αυτά τα δύο έχει να κάνει περισσότερο με τη χρήση που θέλουμε να κάνουμε. Αν μας ενδιαφέρει περισσότερο η εκτύπωση φωτογραφιών και η όχι μεγάλου όγκου και επαναλαμβανόμενη εκτύπωση, τότε θα πρέπει να επιλέξουμε ένα inkjet πολυμηχάνημα. Στην περίπτωση που θέλουμε να κάνουμε μεγάλο αριθμό εκτυπώσεων, τότε ο laser είναι η ενδεδειγμένη λύση, καθώς παρά τα ακριβότερα αναλώσιμα, τελικά αποζημιωνόμαστε από την ταχύτητα και την ποσότητα των σελίδων που μπορεί να εκτυπώσει.

Η ποιότητα του εκτυπωτή φαίνεται στα τεχνικά χαρακτηριστικά από την ανάλυση που μπορεί να πετύχει και μετριέται σε dpi. Οσο μεγαλύτερο είναι το νούμερο των dpi τόσο μεγαλύτερη ποιότητα εικόνας μπορούμε να επιτύχουμε. Επίσης μεγάλο ρόλο παίζει και η ταχύτητα εκτύπωσης, η οποία μετριέται σε σελίδες ανά λεπτό (π.χ. 16σελ./λεπτό). Οσο μεγαλύτερο είναι το νούμερο τόσο πιο γρήγορος είναι ο εκτυπωτής.
Ποιότητα σκάνερ
Χωρίς να μπορούμε να μιλήσουμε για επαγγελματική ποιότητα, το σίγουρο είναι ότι το σκάνερ που διαθέτουν ενσωματωμένο αυτά τα μηχανήματα δεν είναι καθόλου άσχημο. Διαθέτουν εξαιρετικές αναλύσεις σε καλές ταχύτητες και κρίνονται υπέρ το δέον αρκετά για να κάνουμε τη δουλειά μας, για παράδειγμα να σκανάρουμε φωτογραφίες ή κάποια έγγραφα. Σίγουρα για κάποιους που θέλουν να κάνουν εκτεταμένη χρήση σε σκάνερ το να αγοράσουν ένα ξεχωριστό μηχάνημα είναι η ενδεδειγμένη λύση, αλλά για όλους τους άλλους που ζητάνε τα βασικά από ένα σκανάρισμα ένα πολυμηχάνημα θα κάνει τη δουλειά του και με το παραπάνω.

Στα τεχνικά χαρακτηριστικά του σκάνερ θα πρέπει να κοιτάξουμε τη μέγιστη ανάλυση που μπορεί να πετύχει που και αυτή μετριέται σε dpi, την ταχύτητα σάρωσης, κάτι βέβαια που εξαρτάται και από το πόσο μεγάλη ανάλυση θέλουμε να πετύχουμε, αλλά και το μέγεθος της σελίδας που χωράει η επιφάνεια του σκάνερ δηλαδή αν δέχεται σελίδες τύπου Α4 ή και μεγαλύτερες. Ακόμα θα είναι χρήσιμο αν το σκάνερ, μπορεί να δεχτεί για επεξεργασία και διαφάνειες ή φιλμ.
Φαξ ή όχι;
Δίνοντας το κάτι παραπάνω σε χρήματα, βρίσκετε στην αγορά πολυμηχανήματα που διαθέτουν ενσωματωμένη και λειτουργία φαξ. Αυτά τα πολυμηχανήματα μπορούν να συνδέονται απευθείας με τηλεφωνική γραμμή και χάρη στο πληκτρολόγιο που διαθέτουν μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε σαν ένα κανονικό φαξ. Τα χαρακτηριστικά που μπορεί να διαθέτει ένα πολυμηχάνημα σε αυτόν τον τομέα είναι μνήμη για τη λήψη φαξ για την περίπτωση που δεν υπάρχει διαθέσιμο χαρτί στον τροφοδότη. Φυσικά είναι χρήσιμο να διαθέτει λειτουργία επανάκλησης, επιλογή καθυστέρησης επιλογής φαξ και να μπορεί να στέλνει τόσο ασπρόμαυρο όσο και έγχρωμο φαξ. Βέβαια, αυτή είναι μία πολύ εξειδικευμένη λειτουργία που ίσως και να μην είναι τόσο πολύ χρήσιμη δεδομένης της διάδοσης του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου αλλά και γιατί, αν συνδέσουμε το πολυμηχάνημα με τον υπολογιστή, μπορούμε μέσω του κατάλληλου προγράμματος και του σκάνερ που διαθέτει το μηχάνημα, να κάνουμε την αποστολή κάποιου φαξ.

Λοιπές παράμετροι…
Πολλές είναι οι εταιρείες που επενδύουν και στην αισθητική ενός πολυμηχανήματος με μοντέλα πραγματικά κοσμήματα που θα μπορούσαν άνετα να πάρουν μία θέση ακόμα και στο σαλόνι. Στα λοιπά χαρακτηριστικά καλό θα ήταν να δώσουμε βάση στην ευκολία χειρισμού του πολυμηχανήματος και στο πόσες λειτουργίες μπορεί να κάνει χωρίς να χρειάζεται να το έχουμε συνδεδεμένο με τον υπολογιστή. Πολλά μηχανήματα έχουν ενσωματωμένα card reader που δέχονται κάρτες πολλών τύπων και αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να το ελέγξουμε για το κατά πόσο οι κάρτες μνήμης που χρησιμοποιούμε ταιριάζουν.

Επίσης, αρκετά μηχανήματα τελευταίας γενιάς διαθέτουν και έγχρωμη οθόνη LCD η οποία δεν είναι μόνο για να μας βοηθάει στο χειρισμό του μηχανήματος, αλλά και στην προεπισκόπηση των φωτογραφιών, τις οποίες θέλουμε να εκτυπώσουμε. Απλά, θα πρέπει να έχουμε στο νου μας, ότι όσο αυξάνονται τα καλά χαρακτηριστικά και οι λειτουργίες του πολυμηχανήματος, άλλο τόσο αυξάνεται και το κόστος.

 

×

TOP